Alles over intermittent fasting

intermittent fasting

Steeds meer hebben we oog voor een gezondere leefstijl. We proberen meer te bewegen, willen afvallen en zijn ons meer bewust van de voeding die wij tot ons nemen. Een manier om gewicht te verliezen en tevens te werken aan een gezondere levensstijl is intermittent fasting. Periodiek vasten lijkt steeds vaker terrein te winnen. Niet zo gek, te bedenken dat het vele gezondheidsvoordelen kan bieden.

Wat is het precies?

Vasten is eigenlijk niets nieuws. Vroeger hadden de mensen immers ook soms langere tijd geen beschikking tot voedsel en konden zij dus enkel eten in de periodes dat zij wel voedsel ter beschikking hadden. Ook in sommige culturen wordt een periode van vasten gehanteerd. Om in een staat van vetverbranding te komen, is het nodig dat je lichaam overschakelt van het verbranden van suiker naar het verbranden van vet. Dit gebeurt als je een periode van tenminste 12 uur niks eet.

intermittent fasting

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste is dat jij je lichaam de tijd geeft om te herstellen en vernieuwen op celniveau. Steeds wanneer jij voedsel tot je neemt, moet jouw lichaam hard aan het werk. Een periode van vasten, in dit geval dus door middel van intermittent fasting, geeft jouw lichaam de rust die het nodig heeft om de aandacht te richten op andere zaken. Ook is het een effectieve manier om onder andere het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verminderen. Daarnaast verkleint het de kans op diabetes type 2. Genoeg redenen om het een kans te geven dus.

Veelvoorkomend is de manier waarbij er gekozen wordt om alle maaltijden en tussendoortjes te nuttigen binnen een tijdsbestek van 8 uur. Dit betekent dus een periode van vasten van 16 uur. Het klinkt misschien lang, maar vergeet niet dat je een groot aantal van deze uren slaapt. Eet je bijvoorbeeld je laatste maaltijd om 19u in de avond, dan zou je om 11 uur de volgende dag alweer wat kunnen nuttigen. Zo valt het dus best mee. Let je daarna goed op wát je eet, hoef je bij deze manier van eten ook helemaal geen hongergevoel te hebben.